Sağlık Bakanlığı yetkililerince denetlenmiş merkezlerimizde, 4 farklı noktadan yapılan analizler neticesinde likit olarak üretilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenerek dolum izni alınmış medikal gaz dolum ünitelerimizde kontaminasyon riskini yok edecek şekilde tüplere doldurulmakta, doldurulan tüpler tüp seri numarasına göre analiz edilerek sertifikalandırılmaktadır.

Medikal Oksijen gazı, kullanım durumuna göre likit fazda kriyojenik kaplarda ya da gaz fazda tüpler içerisinde müşterilerimize sunulmaktadır.

Medikal Oksijen tüplerinin dolum ve sertifika işlemlerinin tamamlanmasının ardından tüpler itina ile kapaklanmakta, mühürlenmekte, parti numarası ve dolum takibi içeren etiket yapıştırılmaktadır.Mühürleri bozulmuş, etiketi ve sertifikası olmayan Medikal Oksijen tüplerinin kullanılmayarak şirketimize iade edilmesini tavsiye etmekteyiz.

Dikişsiz çekme çelik tüplerde, gaz fazda, TS 11169 / ISO 4705 Standardına uygun, 230 bar’a kadar sıkıştırılmış şekilde tedarik edilir.

VALF SPESİFİKASYONU (TS 1520 / EN 849):
Biçim : A (Dıştan Vidalı)Anma Çapı : 28,8 veya 19,8 mmGaz Çıkış Ağzı : R3/4” boru vidası

PROTOKSİT D’AZOT GAZI (NARKOZ GAZI):
Fabrikalarımızda çeşitli saflaştırma aşamalarından geçirilerek üretilmekte ve tüplere doldurulmaktadır. Dolum sonrasında yapılan analizler neticesinde kullanıma uygun olan tüpler mühürlenmekte ve tanıma kartları takılarak müşterilerimize sunulmaktadır. Mühürleri bozulmuş, tanıma kartı olmayan Protoksit D’Azot tüplerinin kullanılmayarak şirketimize iade edilmesini tavsiye etmekteyiz.

KULLANIM ALANLARI:
• Anestezi gazı olarak
• Yanmayı destekleyici gaz olarak
• İtici gaz olarak
• Gıda sanayinde krema yapımında
• Otomotiv endüstrisinde motorlarda üstün güç sağlamada

SUNUM ŞEKLİ:
TS 11169 / ISO 4705 Standardına uygun dikişsiz çelik çekme tüpler içerisinde, 0,75 kg/lt dolum faktörü ile doldurularak tedarik edilir. Tüp içerisinde basınç altında sıvılaşmış olarak bulunur. Tüpteki gaz faz basıncı, 15°C’de takriben 44 bar’dır.

VALF SPESİFİKASYONU (TS 1520 / EN849):
Biçim: A (Dıştan Vidalı)Anma Çapı: 28,8 veya 19,8 mmGaz Çıkış Ağzı: R3 / 8” boru vidası

Medikal Sıvı Azot Gazı

Azot, daha çok havanın sıvılaştırılması ve ayrıştırılması yöntemi ile elde edilir. Sıvı ve / veya gaz fazlarında ticari olarak bulunur.

Sıvı fazda ; çift cidarlı , vakum ve perlit malzemesi ile yalıtılmış özel kriyojenik tanklar içinde depolanır ve nakledilir.

Gaz fazda ; basınç altında boru hattı ile veya basınca dayanıklı , dikişsiz çelik tüpler içinde sıkıştırılmış olarak tedarik edilir.

TSE standartlarına göre sıvı / gaz azotun 1.sınıfının safiyeti minimum % 99,999 2. Sınıfının safiyeti minimum % 99,99 olmalıdır. (TSE- TS 3192) Tüpün dış rengi YEŞİL RAL 6029 dur ve tüpün periyodik bakımı test basıncı 345 ve 450 barlık tüpler için 10 yıl , 225 barlık tüpler için 5 yıldır. ( TSE 11169)

FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Molekül Ağırlığı : 28,01 g/ mol
Yoğunluğu (sıvı,-186°C’de) : 0,808 kg/ dm³
Yoğunluğu (gaz, 0°, 1 atm) : 1,25 kg/ m³
Kaynama Noktası (1 atm) : -196°C
Erime Noktası (1 atm) : -210°C
Özgül Ağırlığı ( hava :1) : 0,967

Renksiz, kokusuz, tatsız, havaya oranla daha hafif bir gazdır. Azot zehirli değildir. Fakat uzun süre teneffüsü halinde basit boğucu gaz vazifesi görür, belirtileri hızlı ve güçlükle alınan teneffüs , mide bulantısı, kusma , hızla yorulma ve bilinç altının kapanmasına müteakip ölümdür.

DİKKAT! BOĞUCU GAZ
Yüksek oranda boğucudur. Havadan biraz daha hafiftir. Azot korozif değildir, proses basıncına dayanıklı her türlü metal ile kullanılabilir.

Sıvı azot ile direkt temas deride don yanığı meydana getirebilir. Azot gazının kullanım alanları oldukça geniştir.

Örneğin ;
Gıda sanayinde yiyeceklerin şoklanması ve uzun süre muhafaza ile nakillerinde;
Amonyak sentezinde ;
Kimya ,tekstil ,gıda ,boya sanayinde inert atmosfer sağlamak ,
Aşırı yanıcı sıvıların azot basıncı altında transferinde;
Elektronik sanayinde ,ampul imalatında ;
Nükleer reaktörlerde;
Yenilebilen yağların oksidasyonunun önlenmesinde ;
Tanker ,boru hattı ve rafinerilerin temizlenmesinde ;
Tahıl silolarında ;
Işıl işlem fırınlarında kontrollü atmosfer sağlanmasında ;
Cam ve çelik yapımında ;
Kömür madenlerinin güvenliğinde ve yangın söndürmede ;
Gıda ve hassas nesnelerin paketlenmesinde ;
Petrol ve gaz kuyularının tahriklendirilmesinde ;

Medikal Karbondioksit Gazı

Tıbbi Karbondioksit çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılabilir. Bir insüflasyon olarak kullanılabilir, minimal invaziv cerrahi için gaz (laparoskopi, endoskopi, artroskopi) büyütmek ve stabilize etmek için cerrahi alanın daha iyi görüş için vücut boşluklarında. Ayrıca, sıvı fazda, bu kullanılabilir dış tarafından ° C kriyoterapi veya yerel analjezi için 76 kadar düşük sıcaklıklara sağlamak için deri yüzeyine uygulanması.

Medikal Azot ProtoksitAzot protoksit veya yaygın adıyla Narkoz gazı, medikal gazlar sınıfının en önemlisi olup, endüstriyel alanda da yanmayı destekleyici gaz olarak da kullanılabilir. Suda çözünebilir, renksiz ve tatlımsı kokuya sahip bir gazdır. Merkezi sinir sistemini kan dolaşımı yoluyla etkiler ve narkoz etkisi gösterir.

En ekonomik olarak Amonyum Nitrat’dan (NH4NO3) ısıl bozunma yoluyla elde edilmektedir. Bu işlem, son derece hassas sıcaklık kontrolu altında yapılır.Narkoz gazının üretimi, kalite kontrolü, şahit tüp ayrımı, analizi, sertifikasyonu ve saklanması, ürünün tüplere doldurulması, nakliyesi ve kullanım sonrası boş tüpün geri dönüşü standartlar ve ilgili prosedürler ile sıkı bir şekilde takip edilir.

Azot protoksit bazı uygulamalarda, oksijen gibi, yanmayı destekleyici olarak kullanılır. Ancak en yaygın kullanım alanı anestezi uygulamalarıdır. İnert bir gaz olan narkoz gazı, uygulama sonrası vücutta kalıntı bırakmaz ve kalıcı yan etkileri yoktur. Az miktarlarda solunduğunda sinir gevşetici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı “gülme gazı” olarak adlandırıldığı durumlar da vardır. Ayrıca CO2’de benzer fiziki özellikleri nedeni ile itici gaz olarak da kullanılır.